Living Lab Klimaat Initiatief Nederland: Boschstraatkwartier

Inleiding

Maastricht heeft het vergroenen van het centrum-stedelijk gebied, als klimaatadaptieve maatregel als speerpunt. Primaire doelen zijn het verlagen van hittestress, opvangen van regenwater en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Secundaire doelen zijn het verhogen van de biodiversiteit, vergroten van verkeersveiligheid en leefbaarheid en sociale inclusie.

Het Boschstraatkwartier kent een hoge woning- en bevolkingsdichtheid en scoort slecht op bovenstaande doelen. Daarnaast kent het kwartier een hoog engagement van bewoners die deze issues aankaarten.

In 2023 is er in samenwerking met de bewoners en de KRO/NCRV (format 12 straten Groen) de Pompenstraat gelegen boven de parkeergarage vergroend. Deze snelle en laagdrempelige, participatieve actie is vooralsnog succesvol gebleken en leent zich voor uitrollen, ook naar elders in het centrum.

In de burgerbegroting van 2023 zijn een aantal projecten aangekaart vanuit deze buurt. Het gekozen project Lakenweversplein is de volgende vergroening die binnenkort gerealiseerd wordt.

In 2024 hebben studenten van de Wageningen Universiteit (WUR) samen met de bewoners een studie uitgevoerd ‘Van wens naar realiteit: advies voor een leefbaar Boschstraatkwartier’. Hierin worden met name kansen voor vergroening aangegeven.

Hittestress

De buurt

Het Boschstraatkwartier ook wel Havezathe genoemd naar de Rotterdamse ontwikkelaar, is een typische woonwijk uit de late jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, bestaande uit appartementengebouwen van drie tot vijf verdiepingen aan verkeersluwe straten en intieme, maar grotendeels versteende en onaantrekkelijke pleintjes. Onder de bebouwing bevinden zich twee parkeergarages. Het is gelegen in het noordelijk deel van het stadscentrum, naast de Maas en betreft grotendeels ’70 en ’80 jaren gestapelde woningbouw in een voetgangersgebied. Het gebied is gelegen bovenop een aantal parkeergarages. Energielabel C komt het meest voor in de buurt.

Het bevolkingsaantal van ca. 1.935 inwoners is licht stijgende, wellicht door toename (buitenlandse) studenten. Het betreft ca. 1.490 huishoudens. Woningkenmerken 24% sociale huurwoningen, 59% overige huur. Dominantie in leeftijden 15-45 jaar. Laag percentage 0-15 jarigen. Samenstelling 50% autochtoon, 40% westerse migratie, 10% niet westers. 40% gemiddeld opleidingsniveau, 53% hoog opgeleid.